Preskoči na vsebino

BLOG članki

Ali so ženske denarnice primerne za moške (in obratno)?

19 Apr 2024

Ste na spletu našli ustrezno denarnico za moškega, a je na umeščena v kategorijo ženske denarnice? Vam je denarnica všeč, a niste prepričani, če je za vas ali pa bi bolje ustrezala vašemu partnerju, mami ali celo babici?

Se sprašujete ali sploh obstajajo tipične »moške in ženske denarnice« in če da, kakšne so razlike med njimi?

V kolikor si zastavljate podobna vprašanja, vas vljudno vabimo k branju tega članka, kjer bomo pokazali nekaj bistvenih karakteristik in razlik.

Primerjava ženske denarnice vs moške denarnice

1. Uvod

Zaradi številnih spreminjajočih modnih trendov je kljub pestri ponudbi denarnic na spletu, izbira idealne denarnice vse prej kot enostavna. Poleg številnih neznank se pogosto pojavi tudi vprašanje kot je npr. ali je denarnica, ki jo imam nagledano v kategoriji ustreznega spola?

Če ste prebrali do te točke, naj vas že na začetku pomirimo, saj je večina modnih denarnic primernih za moške kot tudi za ženske.

Kljub temu, da posebnih pravil glede ločevanja denarnic na spol ni, vseeno obstajajo nekatere posebnosti, ki naredijo nekatere denarnice bolj »ženstvene« oz. »možate«

Da bi tematiko obdelali celostno smo preverili kakšne so razlike v navadah nošenja modnih denarnic med ženskimi in moškimi.

Ženske denarnice so pogosto primerne tudi za moške

2. Ženske in moški imajo različne navade pri nošenju denarnic

Pri izbiri denarnic so opazne nekatere razlike med navadami in potrebami pri obeh spolih. Navedimo nekaj bistvenih razlik:

2.1 Estetski vidik

Ženske denarnice so pogosto oblikovane s poudarkom na eleganci, detajlih in lepoti.

Pri nakupu denarnice ženska ponavadi posveti veliko pozornost zunanjemu izgledu denarnice in barvni usklajenosti z njeno garderobo.  Prav tako pogosteje prisega na bolj znana prestižna imena modnih znamk.

Denarnica za ženske je dostikrat živahnejših odtenkov, s številnimi vzorci in ostalimi modnimi dodatki (podrobneje opisano spodaj).

Ženske denarnice so elegantnejše in barvno usklajene
Slika 1: Ženske posvečajo pozornost izgledu denarnice in barvni usklajenosti

 

Po drugi strani moški pogosteje izbirajo denarnice »klasičnega« oz. preprostega videza, ter se poslužujejo temnejših barv kot so npr. črna, rjava in modra.

Modnim trendom in ostalim estetskim vidikom pri iskanju denarnic torej moški ne posvečajo posebne pozornosti.

Moške denarnice so po estetiki enostavneše (in cenejše)
Slika 2: Moški glede estetike denarnice ne komplicirajo preveč, zaradi tega pri nakupu moške denarnice marsikdaj prihranijo kakšen evro.

2.2 Velikost in oblika denarnice

Ženske denarnice so običajno prostornejše in imajo več predalov za shranjevanje različnih predmetov, kot so gotovina, kartice, kovanci, šminke itd.

Čeprav se trendi spreminjajo, veliko žensk še vedno shranjuje denarnico v torbici, torej jim velikost denarnice ne predstavlja posebnega faktorja pri izbiri.

Večina ženskih denarnic je shranjenih v torbici
Slika 3: Leta 2023 je tržno raziskovalna hiša Circana v Chicagu izvedla raziskavo, ki je pokazala, da 60 % žensk, starejših od 35 let še vedno nosi torbice, medtem ko le 39 % mlajših generacij, starih med 18 in 34 let izbira alternative, kot so nahrbtniki, pasne torbice itd.(Vir raziskave)

Glede oblik denarnice so ženske v primerjavi z moškimi bolj raznovrstne in drzne. 

Izbirajo namreč denarnice raznoraznih oblik od podolgovatih denarnic v obliki pisma, mini denarnic (ang. id wallets), srednje velikih denarnic z drobižnico, kot tudi nekoliko drugačnih - ekstravagantnih oblik.

Ženske denarnice imajo drugačne oblike
Slika 4: Primer trikotne mini drobižnice iz pravega usnja

Moški denarnico nosijo v žepih ali manjših torbicah, pri čemer s seboj nosijo manj stvari.

Zaradi pogostejše usmeritve k minimalizmu so moške denarnice večinoma tanjše in pravokotnih oblik.

Moška denarnica se nosi v žepih in je zato manjša
Slika 5: Moški denarnico nosi v žepu hlač ali v srajci, zato je takšna denarnica pogosto manjša od ženske.

2.3 Materiali med ženskimi in moškimi denarnicami se razlikujejo

Zaradi prej omenjenih estetskih vidikov ženske pri izbiri denarnice posegajo po širši paleti materialov kor moški.

Tako lahko v prodajalni ženskih denarnic hitro zasledite denarnice standardnih materialov kot so npr. umetno ali pravo usnje, blago, tekstil, kot tudi nekoliko bolj eksotične, kot so npr. pluta, ovčje, kačje, krokodilje usnje itd.

Vsi ti materiali ženskih denarnic izstopajo in denarnico naredijo elegantno (npr. brušeno usnje ima čudoviti glossy efekt), a se na njih hitro poznajo prstni odtisi in praske.

Torej pri izbiri denarnice ženska materialu ne posveča pretirane pozornosti!

Lepa a občutljiva ženska denarnica Gator iz krokodiljega usnja
Slika 6: Primer ženske denarnice Gator iz krokodiljega usnja. Denarnica ima čudoviti svetleči efekt, a se na njej zelo hitro poznajo prstni odtisi.

Za razliko od žensk, moški pri nakupovanju modne denarnice posvečajo večjo pozornosti kvaliteti in robustnosti materiala, iz katerega je denarnica izdelana.

Poleg večne klasike kot je npr. pravo goveje usnje, moški pogosto izbirajo denarnice iz kovinskih in karbonskih zlitin, plute, platna, najlona ali celo lesa itd.

Torej moški pri izbiri nove denarnice posvetijo večjo pozornost obstojnosti in  daljši življenjski dobi denarnice.

Moški obožujejo robustne RFID denarnice
Slika 7: Moški ponavadi posegajo po denarnicah materialov, ki so robustnejši in so bolj odporni zunanjim vplivom. Na sliki rfid denarnica Apollo, ki je narejena iz vzorčaste zlitine.

2.4 Funkcionalnost vs. organiziranost

Ženske denarnice so pogosto zasnovane s poudarkom na boljši organiziranosti.

V povprečju v ženski denarnici najdemo več stvari, kot v moški denarnici.

Zaradi tega ženske izbirajo večnamenske denarnice z drobižnico, s predali za telefon, predalčki za gotovino, kreditne kartice, osebne dokumente itd.

V zadnjih letih opažamo zanimiv trend, da imajo nekatere ženske več kot eno denarnico in sicer za različne namene.

Primer: Eno veliko denarnico za v torbico, drobižnico za na kolo in mini žepno denarnico za v službo.

Prostorna denarnica za ženske z motivom Pariza
Slika 8: Na sliki srednje velika a vseeno prostorna ženska denarnica Paris z veliko možnosti uporabe.

Če smo pri ženskih denarnicah posvetili pozornost preglednosti in razporeditvi vsebine, pri moški denarnici ne bomo našli toliko predmetov.

Moška denarnica poudarja minimalizem in multi-praktičnost.

Moški imajo radi, da je njihova denarnica uporabna, hitro dosegljiva in mora imeti čim več funkcij. 

Zato ni naključje, da v moški denarnici pogosteje vidimo t.i. klik-gumbe za kartice, obeske za karabin, hitre žepe itd..

Zanimivo je tudi to, da moški pogosteje posvečajo pozornost RFID zaščiti denarnice, medtem ko velika večina pripadnic ženskega spola temu ne posveča bistvene pozornosti.

Slika 9: Moška denarnica je dostikrat enostavnejša od ženske a ima pogosto funkcionalne dodatke. Na sliki primer moške denarnice Quick Pocket z money clipom za bankovce in hitrim žepom.

3. Karakteristike tipične ženske denarnice

Nekatere denarnice imajo modne dodatke, ki jo naredijo »bolj žensko«, zato  moškim ponavadi ne ugajajo.

Torej če ne veste, ali je denarnica primerna za moškega ali je samo za ženske, predlagamo, da preverite ženske specifike:

  1. Živahne barve in motivi: Več je barv in motivov na naslovnici denarnice, večja je verjetnost, da se bo znašla v ženski garderobi. Nekatere ženske prisegajo na pisane denarnice, ki imajo podobe živali, otrok, med njimi soi dokaj pogosto tudi motivi rož, turističnih atrakcij itd.
  1. Okraski: Ženske veliko dajo na dodatke. Tako imajo nekatere denarnice za ženske prišite pozlačene podobe živali, srčke, okrasne kitke,…
  1. Dodatki: Pas za nošenje okrog rame in pašček za zapestje, ki izstopa po izgledu (recimo svetlikajoče srebrne ali pozlačene barve), so pogosto indic, da gre za žensko denarnico
  1. Okrasni izstopajoči gumbi za zapiranje denarnic: Ženske pogosto obožujejo močne kontraste in to se pogosto doseže z gumbi ali zadrgami, ki izstopajo.
  1. Reliefni vzorci, ekstravagantni materiali: Pogosto na ženski denarnicah najdemo reliefne vzorce, ki denarnico naredijo nekoliko bolj »ženstveno«.
  1. Ostale podrobnosti: Pozlačeni robovi, kombinacije različnih materialov na isti naslovnici, bleščice itd.
Primeri tipičnih ženskih denarnic
Slika 10: Predstavitev nekaterih specifik ženskih denarnic, ki se jim moški izogibajo.

4.  Večina moških denarnic je primernih za ženske

Če smo za ženske denarnice našli veliko dodatkov, ki denarnico naredijo »ženstveno« ali »punčkasto«, za moške denarnice temu ni tako. 

Moške denarnice so enostavne in nimajo modnih dodatkov, zato je verjetnost, da bo »moška denarnica« darilo zanjo ali zanj, povsem enaka.

Vseeno pa obstaja nekaj nepisanih pravil, ki denarnice okarakterizirajo kot »moške«.

Moška denarnica bi kategorično lahko bila definirana kot robustnejša, fantovska in resna.

Med takšnimi lahko zaznamo denarnice z emblemi besed »Men, Boys« ipd. ali motivi povezanimi s športom, sexom, ribolovom, vojsko itd,.

Moške denarnice so resne, enostavne in praktične
Slika 11: Moške denarnice so bolj podobne listnicam in so enostavnejšega izgleda. Pogosto se odpirajo na dva predela (bi-fold), zapirajo pa na gumb ali na zadrgo.  

5. Največ je unisex denarnic primernih za oba spola

Če bi na kratko povzeli do sedaj opisano bi lahko rekli, da v kolikor denarnica nima bistvenih ženskih detajlov in je univerzalne barve, ustreza tako moškim kot ženskam. 

Med najbolj pogoste unisex denarnice, spadajo skoraj vse bi-fold in trifold denarnice srednjih velikosti (tiste, ki se odprejo na dva ali tri dele). Ker so »prelomljene«. , so te denarnice majhne in praktične.

Prav tako v kategorijo denarnic za oba spola, spada večina prostornih podolgovatih listnic in pa tudi mini žepnih denarnic (ang. id wallets). Slednje so še posebej popularne pri mladih, saj le ti vedno več uporabljajo digitalne denarnice in kartic ne uporabljajo več. (Zanimiv članek o tem kako 50% Američanov uporablja brez-kontaktna plačila, si lahko preberete tukaj).

Podobno kot pri karticah, tudi gotovina počasi postaja preteklost, zaradi tega prihajajo v modo kovinski rfid nosilci kartic, kjer se vse kartice naložijo na en kup in shranijo v t.i. »denarnico«.

Vse opisane vrste denarnic so primerne za oba spola.

Večina denarnic je umiverzalnih barv in primernih za oba spola
Slika 12: Večina modnih denarnic različnih dimenzij, je primernih za oba spola. 

6. Zaključek

V kolikor ste se spraševali ali so ženske denarnice primerne za moške smo vam v današnjem blog zapisu skušali prikazati, da je večina denarnic primernih za oba spola. Da se boste lažje odločili, ali je denarnica primerna za vas (in vaš spol),  smo vam predstavili bistvene razlike in specifike enih in drugih

Upamo, da smo smo vam vsaj za mačjo dlako pomagali pri odločitvi o izbiri idealne denarnice za vas. 

Hvala za pozornost.

Hvala, ker ste se naročili na naše e-novice. V kratkem boste v e-nabiralnik prejeli majhno presenečenje!

Vaša e-pošta je že registrirana v naši bazi.

Izberi možnost

Uredi možnosti
Have Questions?
Obvestilo o rapoložljivosti
this is just a warning
Nakupovalna košarica
0 Izdelki
Modne-denarnice.si
Modne-denarnice.si

Preden odidete...Prijavite se na naše e-novice in rešite anketo o uporabi denarnice, ter tako prejmite

1x BREZPLAČNO PROMOCIJSKO DARILO

Več info...

Darilo tedna: 3